• " Uluyama Türk Japon Kültür Derneği "

Kendo-İaido

Kendo-İaido

Kendo-İaido

  • 04 / 07 / 2019

Kendo bir kılıç sanatıdır. Eski zamanlarda kılıç ile düello yapan iki kişinin hareket ve tekniklerinin günümüze uyarlanmış şeklidir. İaido, tek başına yapılan kılıç kullanma, çekme ve kesme sanatıdır.

Günümüzde uygulanan biçimi ile "Kendo", bambu bir kılıç olan "shinai"nin eski kılıç savaş sanatının daha güvenli ve daha serbest uygulanmasını sağlamak amacıyla tasarlanması sonucu yaklaşık ikiyüz yıl önce geliştirilmiştir.  Onaltıncı yüzyıl boyunca, Japonya tüm ulusun yer aldığı art arda gelen iç savaşlar dönemindeyken kılıç kullanma teknikleri birer ölüm kalım meselesi gibi ciddiyetle çalışılmaktaydı.Savaşçılar kılıcı kollarının bir uzantısıymış gibi kullanmayı öğrenmekteydiler. Kılıçla dövüş sanatını öğrenmek ve uygulamak amacıyla daha çok tahtadan kılıçlar kullanılırdı. Zamanla kılıç kullanmanın başlıca yollarına, "Kendo"nun temel formlarına "kata" adı verildi.

Savaş koşulları altında kılıç kullanmakta uzman olan pek çok kişi yöntemlerinin en doğru olduğunu iddia ederek kendilerine ait okullar açtılar. Bu okulların sayısı geçmişte altı yüzü bulmuştu. Savaş zamanında birinci amaç düşmanı öldürmekti. Bu nedenle "bushi" savaşçılarına öldürecekleri kişiye gereksiz acı çektirmemeleri için ani ölüme sebebiyet verecek teknikler ögretilmekteydi. Söz edilen anlayış kılıçla dövüş sanatının görgü kurallarından biriydi.

"Kata" formları, "Kendo" da üzerinde çalışılması gereken en önemli formlar olma özelliğini sürdürmektedirler. Ama yalnızca "kata" formlarının birleşimleri bir kılıç dövüşünde oluşabilecek tüm durumların üstesinden gelinmesini sağlayacak teknikleri yeterli olarak kapsamaz. Bu nedenle uygulamaların bambu bir kılıç olan "shinai"nin ve güvenlik amacıyla koruyucu tertibatların (bogu) geliştirilmesiyle desteklenmesi gerekti.
Günümüzde "Kendo" yapan kişiler öncelikle bambu kılıçlar kullanarak daha sonra da gerçek ya da tahta kılıçlarla "kata" formlarını (İaido) öğrenerek kendilerini eğitmektedirler.

Kendo Karşılaşmaları

Kendo yaparken etrafınızdakileri gözlerinizle görmeyi, olaylara anında tepki vermeyi ve zihninizi kullanarak zaman geçirmeden karar vermeyi öğrenirsiniz. Bir Kendo karşılaşmasında rakibinizi gözlerinizle izlersiniz, hareketlerine hızla tepki verirsiniz ve zihninizde tasarladığınız üzere saldırıya geçmek için beliren fırsatları değerlendirirsiniz. Zihninizin gözü, zahitlerin Zen çalışmalarında olduğu gibi sadece zorlu ve uzun bir eğitim sonucunda açılır.

Kendo çalışmalarının önemli amaçlarından biri, bir Kendo karşılaşması sırasında ya da kişinin içinde bulunduğu herhangi bir durumda hiçbir zaman zihinsel olarak hazırlıksız yakalanmamasını sağlamaktır.Sportif açıdan Dünya Şampiyonaları her üç yılda bir ve Avrupa Şampiyonaları diğer iki yılda düzenlenmektedir

Kendo bölümünde Sayın Mine Ersen ve Kendo üzerine kısa bir konuşma yaptık.

Kendisi Japon Kültürü ve Kendo ile yoğun bir şekilde ilgilenmektedir.15 yaşında Yusuf Akyurt ile Aikido'ya başlar. Öğrenci değişim programı ile Japonya'ya gider. Aikido'ya olan ilgisi onun Japonya'ya olan ilgisini de körüklemiştir. Bir Aikido seminerinde yapılan Kendo gösterisinden çok etkilenir ve Kendo'ya başlamaya karar verir. Kendo ve Aikido birbiri ile çakışmasın düşüncesiyle Kendo'da karar kılar. Nagasaki Kenshikai Kendo okulunda Sensei Hirose Daisuke ile Kendo çalışmalarına başlar. Sensei Tsukihara San ile de Kendo-Kata çalışır.Hirose San desteği ile çalışmalarını sürdürür ve daha sonra Türkiye'ye döner. Türkiye'de Kendo o zaman pek tanınmamaktadır. Kendisi 2000 yılından beri Kendo dersi vermektedir. Eğitmenliğini Japon hocasından almıştır. Zırhların ülkemizde bulunmadığından veya biraz fiyatlı olmasından dolayı Japonya'ya yazı yazmış ve oradan 20 tane set gönderilmiştir. Japonya'da Kendo ortaokulda zorunlu bir derstir. Kendo yavaş yavaş ülkemizde yayılmaya başlamıştır. Mine Ersen Marmara Üniversitesi Sağlık bölümü öğrencisidir. Kendo ve İaido'da 2.Dan'a sahiptir ve eğitmenliğini İstanbul Kenshikai okulunda halen sürdürmektedir.

MİNE ERSEN: ?Kendo, iç dünyamızı geliştirmeye yöneliktir? diyor ve devam ediyor;

Kendo'da derin bir saygı var. Kendo eğitimi fiziksel bakımdan ağırdır ama yüreğimizin eğitildiğini unutmamak gerekir. Nasıl daha iyi yapabilirim deyip sabır göstermek kaydıyla bu yürek eğitimi gerçekleştirilir. Kendo'nun yüzde 10-15'i teknik, geri kalanı ruhsal ve felsefi olan kısımdır. Kendo çalışarak tecrübeleriniz artıyor. Yaşınız ilerledikçe bu tecrübeler daha da çok gelişiyor. Bununla beraber olaylara yaklaşımımız değişiyor. Ruhunuz ile birlikte bedeniniz de şekilleniyor.

İSTANBUL KENSHİKAİ
    2000 yılında Ginken Kendo Kulübü adıyla Mine Ersen tarafından kuruldu. 2004 yılında İstanbul Kenshikai adını aldı. Kenshikai  
    ?Kılıcı ile yüreğini güçlendiren insanlar topluluğu? anlamına gelmektedir. Haftada 2 gün Kendo ve 2 gün İaido olmak üzere toplam 4 gün çalışılır.
    Ders sonunda 15'er dakikalık Yoga-Meditasyon yapılır.
    Kuruluşundan bu yana birçok seminer, etkinlik ve tanıtım günleri düzenlenmiştir. İstanbul Kenshikai, Kendo'nun ve yaşam tarzının öğrenebilineceği bir özel okul niteliğine sahiptir.