Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan kağıt katlama sanatı, Origami’yi şehrimizde tanıtmak ve çocuklarımıza sevdirmek için çalışmalar yapan Bursa Uluyama Türk-Japon Kültür Derneği, bu yıl altıncısı düzenlenen ‘6. Origami Yarışması’nı Bursa Büyükşehir Belediyesi, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Bursa Kent Konseyi’nin işbirliğiyle gerçekleştirdi.
Bursa ve çevre ilçelerinde öğrenim gören tüm okul öğrencilerinin katılımına açık olup artık geleneksel hale gelen ‘6. Origami Yarışması’, birbirinden renkli ve yaratıcı esere ev sahipliği yaptı. Her geçen sene katılımın arttığı yarışmanın ödül töreni, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Japonya İstanbul Başkonsolosu Sayın Hisao Nishimaki ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın katılımıyla yapıldı. Derneğimizin başkanı Hakan Kaplan’ın da kısa bir konuşma yaptığı törende dereceye giren çocuklarımızın mutluluğu ve öğretmenlerinin haklı gururu gözlerden kaçmadı.
Origami, Japonca'daki ori (katlamak) ve kami (kağıt) kelimelerinin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Çocukların gelişimini olumlu yönde etkilediği düşünüldüğü için ilkokulların müfredat programına da alınmıştır. Günümüz Japonya'sında anaokulu eğitiminde büyük önem verilen Origami, her kuşağın büyük zevk aldığı evrensel bir hobidir. Origami aynı zamanda, matematikçilerin, bilim insanlarının, bilgisayar programcılarının, üniversite hocalarının ve profesyonel sanatçıların da ilgisini çekmektedir. Origami sanatında amaç kare şeklindeki kağıtları kesmeden katlayarak canlı ve cansız figürler üretmektir.