• " Uluyama Türk Japon Kültür Derneği "

Barış Yolunda KO-BUDO

Barış Yolunda KO-BUDO

Barış Yolunda KO-BUDO

  • 12 / 07 / 2007

Japonya genelinde bircok kimsenin , ozellikle ust duzey Judo-aikido Kendo ..VB. sanatlarda ugrasan kişilerin aldıgı Japonyanın en önemli "BUDO" adlı dergisinin (ARALIK 2007) 493nolu sayısında , dernegimiz tanıtımı ve Hakan KAPLAN hocamızın bir makalesi ile Temmuz/2007 KOBUDO org hakkında yazımız cıkmıştır Bizleri cok heyecanlandiran bu haberi sizlerle paylaşıyoruz.

Sadece bir arada olunca neleri başarabileceğimizin bir kanıtıdır. Böyle bir tablonun oluşmasında Tüm ULUYAMA'lılara ve boyle bir dergide yazımızın çıkmasında katkılarından dolayı KAJİTSUKA SENSEİ ve SAWADA HANIMA tesekkür ederiz .

SAYGILARIMIZLA ULUYAMA GENEL SEKRETERLİĞİ

Aradan geçen birkaç zamandan sonra babası küçük Kano'yu ziyaret eder ve okulun nasıl gittiği konusunda konuşmaya başlarlar.Kano heyecanlı bir şekilde babasına;

Küçük Kano köyünden ilk kez büyük bir şehre gelmiştir. Babası onu yatılı bir okula verir.

Barış Yolunda KO-BUDO

Küçük Kano köyünden ilk kez büyük bir şehre gelmiştir. Babası onu yatılı bir okula verir.

Maalesef her yatılı okulun kendine göre kuralları ve yaşayış şekilleri bulunmaktadır. Küçük Kano da buraya ayak uydurmaya çalışırken hafta sonu tatilinde bir sumo güreşçisi Kano'nun yakasından yakalayarak meydana zorla çekerek götürür.

Gözlerinin içine bakan 70 kiloluk sumocu genç kanoyla güreşmek istemektedir. Fakat köyünden geleli birkaç hafta olmuştur..İnce sıska bacakları, iri cüsseli sumocu karşısında titremekte, ona karşı ne yapacağını bilememektedir. Neredeyse bir eli Kano'nun bir ayağı kadar olan sumocuya karşı bir şey yapamamanın ezikliği ile, birazda gururu incinmiş bir şekilde, ağır adımlarla kovuşa doğru çıkar küçük Kano

Aradan geçen birkaç zamandan sonra babası küçük Kano'yu ziyaret eder ve okulun nasıl gittiği konusunda konuşmaya başlarlar.Kano heyecanlı bir şekilde babasına;

- Bildiğin iyi bir Ju-jutsu hocası var mı?

- Sanrım yok.Hem bu okullar samuray dönemi ile tarihe karıştılar, hem sen niye soruyorsun ki.

- Titrek bir sesle 45 kiloluk sıska Kano sen Ju-jutsu (Ko-Budo) öğrenmek istiyorum der.

Tarihin sayfalarını karıştırdığımızda Judo'nun mucidi ve kurucusu Jigara Kano'nun gerçek hikayesidir yukarıda yazılı olanlar Hayatı kesinlikle bir film olmaya aday, çok değerli J.Kano'nun Ko-Budo ile ilgili başlayan serüveni ve günümüz modern Judosunu bugünlere kadar ki sürecinin başlangıç hikâyesidir. (The Father of Judo Brian N. Watson)

Günümüz modern sanatları judo, aikido, iaıdo vb gibi sanatlarının doğduğu gerçek kaynaktır Ko  budo

Su kaynaktan uzaklaştıkça daha bulanık hale gelir, özünü, özündeki tadı kaybeder.. O yüzden kaynağa ulaşmak için yorulmadan, sabırla özü bulmaya çabalamak gerekir.

Yaklaşık 30 yıldır yaptığım Bu-do sanatları ( Judo-Aikido) sanatlarının tarihini kitaplardan okurken, karşıma her zaman judo ve aikido, Ju-jutsudan ( ko-budo) başlamıştır. Cümlesi çıkmış ve bu yüzden her zaman ko-budo ilgi alanıma girmiştir.

11 yy. ile 18 yy ortalarına kadar hüküm sürmüş bu özel sınıf , samuray'lar nasıl bir harp tekniği kullanıyorlardı.Yüzyıllar boyu bu teknikler, korunarak günümüze kadar gelmeyi başarabilmişler miydi?

Bütün bu soruların cevabını, 2002 senesinde Tokyo- Türk Büyükelçiliğinde tanıştığım, Terokobi san ve 2003 senesinde tekrar Japonya'ya geldiğimde, Kajitsuka Sensei'nin Ko-budo okulunun kapılarını bana açmasıyla başlayan bir serüvendir Türkiye'de ko-budo'nun hikayesi. Özellikle Kamakura yakınlarında yer alan Mutoh sensei?nin ( Zushi Dojo) evinin bahçesindeki Pazar çalışmaları kendi adıma çok kıymetliydi..

Bütün bu soruların cevabını, 2002 senesinde Tokyo- Türk Büyükelçiliğinde tanıştığım, Terokobi san ve 2003 senesinde tekrar Japonya'ya geldiğimde, Kajitsuka Sensei'nin Ko-budo okulunun kapılarını bana açmasıyla başlayan bir serüvendir Türkiye'de ko-budo'nun hikayesi. Özellikle Kamakura yakınlarında yer alan Mutoh sensei'nin ( Zushi Dojo) evinin bahçesindeki Pazar çalışmaları kendi adıma çok kıymetliydi..

Büyük bir kütüphanenin içine girip, bir raftan indirdiği kitaptan bizlere okuduğu bilgiler, bizler için çok değerliydi. Yüzyıllar öncesinden kalma bir antikaya bakmak nasıl heyecan vericiyse, hocamızın yüzyıllar öncesinden kalma kataları bizlere sunması da aynı derecede paha biçilmeyecek kadar değerliydi?

Kuşkusuz kültürlerin birbirine yaklaşımı ve tanıması için bu tür faaliyetler çok önemli.. Bizler Kajitsuka Senseiden 15 yy dayanan eski bir Japon Harp okuluna ait teknikleri tanırken, bizlerde kendisine zengin Türk kültürünü tanıtma fırsatı bulduk.

Kilometrelerce öteden gelerek, bizler ile tecrübe, bilgi ve deneyimlerini paylaşan değerli Kajitsuka Sensei ve ona asistanlık yapan Değerli Türk Dostu Sawada hanıma sonsuz teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz.

Hakan KAPLAN Uluyama Türk- Japon Kültür Derneği Başkanı

24.8.2007

Resim Galeri