Yollar Yürümek içindir?.
Geçen İstanbulun sokaklarında adres ararken, Bir vatandaşa adres sordum. Tabi benî Doğru yöne değil de, aksi Bir Yöne sevk etti ve normalde gidilmesi gereken 15 dk.lık yola tam Bir buçuk saatte gittim. Oysa Bana sadece adresi bilmiyorum dese, hem Benim zamanımı çalmayacak, hem de kendisi bir şey kaybetmeyecek!!
Oysa bizler modern dünyanın insanları olarak pek "bilmiyorum" kelimesini kullanmıyoruz. Ya da kullanırsak acaba nasıl karşılanır, ufalır mıyım! Yada, Yıllardır Bir yerlere geldik, birsey bilmiyorum dersem acaba Benî cahil mi zannederler?. Bunun gibi değişik tasalar taşırız?
Aslında en Büyük erdemin "Bilmiyorum" "lütfen Bana bildiğiniz şeyleri öğretebilirmisiniz" demede yattığını bilmeliyiz.
Bu-do, birbirinden değerli sanatlardan oluşmaktadır. Yakin savunmanın en etkili tekniklerini içeren Judo, başlı basina bir bilim olarak algılanmalıdır. Yumruk ve tekmenin daha ön planda oldugu Karate daha ayri Bir bilimdir. Nitekim Japonlar bu tarz sanatların arkalarına koydukları "Do" kaligrafisi de, bunu ifade etmektedir. Uzun bir yoldur budoyu öğrenmek, sabır ve bağlılık gerektirir, belki de öğrenilmesi en zor şeyde budur?
Nitekim geniş bir yelpaze olan Bu-do'da Kılıç uzmanlığı konusunda Kendo ve İaido sanatları karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'deki tarihi cok yeni olmasına karşılık , İstanbul'da birkaç kulüp ve grup Türkiye'de tanınması için hayli büyük uğraşlar vermekteler...
Yıllar evvel Bursa’da Suavi Kendiroğlu tarafından ilkini yaptığımız iaido seminerinin Devamı olarak, bu sefer değerli Mine Erşen ve değerli arkadaşı bizlerle yılların birikimini paylaştılar.
Ne mutlu ki halan öğrenecek şeylerimizin olması .. Ne mutlu ki halan bilmediğimiz şeylerin olması .. Nitekim Yollar yürümek içindir. Eger yolun sonuna geldiğimizi düşünüyorsak, Bir yola ihtiyacınız yok demektir.
Saygılarımla 21.6.2007
Hakan KAPLAN
Uluyama Türk Japon Kültür Derneği Başkanı