Japon Dışişleri bakanlığının belli dönemlerde “Genç Türk Liderleri” programı adı altında, Japonya’ya davet etmiş olduğu kimseleri Japonya Büyükelçiliğinde tekrar bir araya getirdi. Japonya ile bir şekilde bağlantı içerisinde olan kimseler arasından seçilen kişiler bu gezilere 10 ar kişilik guruplar halinde katılmışlardır.
Gecenin açılış konuşmasında Japonya Büyükelçisi Bay Nobuaki TANAKA şunları söylemiştir;
“ Maalesef Türk Japon ticaret hacmi istenilen durumda değildir. Japonya’nın dış ticaretinin 40 da 1 ne hitap eden bir hacme sahiptir. Türkiye’yi merak eden Japon insanı az olmamakla beraber, Japonya’dan gelen turist sayısına bakıldığında 170.000 civarında olduğunu bilmekteyiz.
Türk ve Japon halkları arasında kurulan güzel bağlar bulunmaktadır. Kısaca bunlara değinmek isterim/ Bildiğiniz gibi dünya futbol kupasında Japon seyircilerinin Türk milli takımını canı gönülden desteklemeleri çok güzel bir tarihsel yaşanmışlıktır. Yine 1800 lü yıllarda Ertuğrul firkateyninin batmasıyla aynı şekilde iki ülke arasında duygusal bir bağ kurulmuştur. Ve anımsayacağınız gibi İran-Irak savaşı esnasında dönemin Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın THY ait bir uçağı İran’a göndermesi günlerce Japon basınında yer almıştır. Bu olaylar Japon insanlarının Türkiye hakkında zaman içinde oluşmuş pozitif imajlarıdır.
2010 yılı Japonya’da “Türk Yılı “ilan edilmiştir. 1800 ile 2010 yılları arasında geçen bu güzel sürecin daha ileri, daha güzele gitmesini temmeni etmekteyiz. Bu gece davetimize katılan siz konuklarımızdan da 2010 yılı ile ilgili projeler geliştirmenizi ve desteklerinizi beklemekteyiz.”
Geceye zengin Japon mutfağı ile devam edilirken, masaları dolaşan Büyük elçi Katılımcılar ile teker teker tanışma fırsatı yakalamıştır.
Uzun yıllardır Büyükelçilikte müsteşar olarak görev yapan Bay YAMANAKA ile dernek üyelerimizden Hakan Kaplan Arasında ise şu şekilde bir konuşma geçmiştir.
“ 1992 senesinde kurulmuş olan Uluyama adlı derneğiniz bizler için değerli bir yere sahiptir. Japon dışişlerinde görev yapan kişilerin staj amacıyla 1 sene kadar Türkiye’ye gelip halkın arasında dolaşarak Türk kültürünü en yalın şekilde öğrenmesi istenmektedir. Genelde Seçilen şehir ise bugüne kadar hep İstanbul olmuştur. Bence şehriniz ve Uluyama çok isabetli bir yer.. Bizlerin bu konuda gelen kişileri sizlerinde yardımlarıyla Bursa’ya yönlendirmek isteriz”
Ayrıca geceye katılan kişiler arasında uzun yıllar Uluyama Türk Japon Kültür derneği başkanlığı yapmış Sehnaz Nalbant, Hyundai pazarlma müdürü Umut Ceyhun, CİMTAS genel müdürü Cem Geyik, AFS Group Yön.Kur. Bşk. Fuat Kara, Japonya Dış ekonomik ilişkiler kurulu koordinatörü Özlem ERDEM, Avukat Pınar Öztürk, KAMRA dan Ozan Küçükusta, Japonya Büyükelçiliği Müsteşarlarından K.Hayashi, Ekonomi Bölümden H.ODAIRA , Politika Bölümüden H.ITO yapılan organizasyona katılanlardan bazılarıdır.